Wwft

Zesde anti-witwasrichtlijn vanaf morgen van kracht: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

By 04/01/2021 januari 14th, 2021 No Comments

De 5e anti-witwasrichtlijn is eerder dit jaar van kracht geworden, de 6e is ook in aantocht. Lidstaten hebben tot uiterlijk 3 juni 2021 de tijd om de richtlijn te implementeren. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

 

  1. Verduidelijking en harmonisatie: Één definitie voor witwassen, die ervoor moet zorgen dat mazen in de wet van de verschillende lidstaten verdwijnen. Deze definitie bevat een lijst van de 22 basisdelicten die witwassen vormen, waaronder bepaalde belastingmisdrijven, milieumisdrijven en cybercriminaliteit. Het opnemen van cybercriminaliteit als basisdelict is belangrijk, aangezien het de eerste keer is dat het in deze context in een EU-witwasrichtlijn aan de orde komt. Dit betekent dat bedrijven hun medewerkers opnieuw moeten trainen en hun beleid moeten herzien.
  2. Meer samenwerking en dubbele strafbaarheid: financiële criminaliteit is vaak grensoverschrijdend. Deze richtlijn pakt het probleem van dubbele strafbaarheid aan door het invoeren van specifieke vereisten voor het delen van informatie tussen jurisdicties in te voeren. Strafrechtelijke vervolging van samenhangende delicten kan hiermee plaatsvinden in meer dan 1 lidstaat. EU-lidstaten worden verplicht om 6 basisdelicten strafbaar te stellen: terrorisme, drugshandel, mensenhandel, seksuele uitbuiting, afpersing en corruptie.
  3. Uitbreiding van de strafrechtelijke aansprakelijkheid tot rechtspersonen: sancties kunnen variëren van tijdelijke verbod tot een permanente sluiting. Personen op sleutelposities kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor tekortkomingen zoals onvoldoende toezicht en controle. De bewijslast om aan te tonen dat er voldoende is gedaan tegen het witwassen van gelden ligt dus straks bij de rechtspersoon.
  4. Zwaarder strafregime: de nieuwe richtlijn eist dat lidstaten strengere straffen gaan invoeren voor het witwassen van geld. Alle lidstaten moeten de minimumstraf verhogen van 1 jaar naar ten minste 4 jaren voor witwasdelicten. Aan deze straf kunnen andere sancties worden toegevoegd en gecombineerd met boetes. Tijdelijke of volledige sluiting van bedrijven of uitsluiting van overheidsfinanciering behoren tot de mogelijkheden.
  5. Medeplichtigheid bij witwassen ook strafbaar: naast degenen die financieel profiteren kunnen ook degenen die zich schuldig maken aan hulp en medeplichtigheid, uitlokking en poging tot een misdrijf (witwassen) strafbaar worden gesteld. Mensen die helpen bij het witwassen van gelden kunnen, als ze betrapt worden, dus ook een gevangenisstraf van minimaal 4 jaren krijgen.

Valt uw bedrijf onder de Wwft? Dan is het belangrijk om uw huidige beleid en werkprocessen onder de loep te nemen. Zo bent u goed voorbereid op de gevolgen van de 6e anti-witwasrichtlijn. Gebruik de aankomende 6 maanden om uw bedrijf te stroomlijnen. Gaat u hier zelf mee aan de slag? Denk dan eens aan een onafhankelijke audit van AuditNow om na te gaan of u aan alles heeft gedacht! Wilt u liever hulp bij het doornemen van uw beleid, werkprocessen en klantenportefeuille (remediation), schakel dan ComplyNow in! AuditNow en ComplyNow zijn zusterbedrijven en bieden uw organisatie een compleet remediationtraject!

Ingrid von Burg

AuditNow – (088) 600 14 50

ComplyNow – www.complynow.eu

En ‘last but not least’: geruchten over een 7e anti-witwasrichtlijn die in de maak is doen al de ronde, zorg dat u bijblijft!

Leave a Reply

  • Hulp nodig?

    Waar kunnen we u mee helpen?